- Tämä tapahtuma on jo ollut.
Leg4Life-hankkeen politiikkasuosituksen julkaisutilaisuus
Kotimaiset palkokasvit edistävät kestävää ruokajärjestelmää.
Aika: keskiviikko 17.5.2023 klo 09.30–12.00, aamukahvi 09.00 alkaen
Paikka: Helsingin yliopisto, Metsätalo, Sali 1, Unioninkatu 40, Helsinki (karttalinkki)
Tilaisuuden verkkolähetystä voi seurata myös etäyhteydellä.
Ilmastokriisi, luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja elintasosairauksien yleistyminen haastavat nykyiset tapamme tuottaa ja kuluttaa ruokaa. Härkäpapu, herne ja apila ovat kotimaisia palkokasveja, joilla voidaan edistää ihmisen terveyttä sekä ympäristön ja talouden kestävyyttä. Jotta palkokasvien viljely ja käyttö lisääntyisi Suomessa, on päätöksenteolla tuettava koko ruokajärjestelmää.
Olemme Leg4Life (Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä) -hankkeessa tutkineet vuodesta 2019 alkaen kotimaisen palkokasvituotannon ja palkokasvien käytön haasteita ja ratkaisumahdollisuuksia. Kokosimme tähänastiset tulokset politiikkasuositukseksi, jonka julkaisemme 17.5. pidettävässä tilaisuudessa.
Kerromme tilaisuudessa viimeisimpään tutkimustietoon perustuen
- Palkokasvien hyödyntämiselle suosiollisten olosuhteiden luomisesta Suomeen
- Palkokasvien viljelyn ja elintarvikekäytön mahdollisuuksien parantamisesta, ja
- Palkokasvien osuuden lisäämisestä ruokavalioissa.
Ohjelma:
09.00 | Aamukahvi |
09.30 | Tilaisuuden avaus & politiikkasuosituksen julkistus: Luodaan Suomeen palkokasvien hyödyntämiselle suosiolliset olosuhteet – Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto |
09.50 | Kommenttipuheenvuoro – Jaana Husu-Kallio, kansliapäällikkö, maa- ja metsätalousministeriö |
10.00 | Palkokasviviljelyn mahdollisuuksien parantaminen – Aila Vanhatalo, Helsingin yliopisto; Sanna Hietala, Luonnonvarakeskus; Kirsi Korhonen, Luonnonvarakeskus. |
10.20 | Kommenttipuheenvuoro – Gunta Cirule, viljelypäällikkö, Apetit Ruoka Oy |
10.30 | Kysymyksiä ja keskustelua |
10.40 | Tauko |
10.50 | Palkokasvien elintarvikekäytön mahdollisuuksien parantaminen – Kirsi Jouppila, Helsingin yliopisto; Susanna Kariluoto, Helsingin yliopisto; Hanna Konttinen, Helsingin yliopisto |
11.10 | Kommenttipuheenvuoro – Johanna Mäkelä, Helsingin yliopisto |
11.20 | Palkokasvien osuuden lisääminen ruokavalioissa – Niina Kaartinen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos; Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto; Chiara Lombardini, Helsingin yliopisto |
11.40 | Kommenttipuheenvuoro – Maijaliisa Erkkola, Helsingin yliopisto |
11.50 | Kysymyksiä ja keskustelua |
12.00 | Päätössanat – Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto |
Muutokset ohjelmaan mahdollisia.
Tilaisuus on kaikille avoin. Ilmoittautuminen viimeistään to 11.5.2023 tämän linkin kautta.
Tervetuloa!